MOGYORHEGY PORTAL - PORTÁL VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA      
 
ingyenes felolvasó program letöltése    Váltás a grafikus oldalra
 
Parkerdő a gyermekekért
 
Új Magyarország Fejlesztési TervA Pilisi Parkerdő Zrt. az Európai Unió 56 millió forintos támogatásával infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre az ország legrégebbi, évi 6000 gyereket fogadó erdei iskolájában. A fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terven belül az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
 
Képek a fejlesztésről.
Képek a zárórendezvényről
 
1988-2008: Az erdei iskola első 20 éve
A Pilisi Parkerdő Zrt. megalakulása óta nagy hangsúlyt fektetett a természetvédelmi, környezetvédelmi nevelésre. 1979-ben a visegrádi Jurta-tábor nyaranta több száz gyermek számára nyújtott feledhetetlen élményt természetvédelmi táboraival.
 
1988-ban a tábor központjaként felépült Makovecz Imre tervei alapján az Erdei Művelődés Háza. Ez a természetvédelmi oktatóközpont már a nyolcvanas évek végén is a hazai környezeti nevelés fellegváraként volt nyilvántartva.
 
Az elmúlt két évtizedben az itt folyó nevelés színvonala évről-évre emelkedett. A hajdani jurták helyén ma már kényelmes faházak állnak, melyek egész évben várják a természet iránt érdeklődő gyermekeket, felnőtteket egyaránt.
 
2008-ban, az Erdei Művelődés Háza 20. születésnapján oktatóközpontunk felvette aMogyoróhegyi Erdészeti Erdei Iskola nevet.
 
Erdei iskolánkban folyó környezeti nevelés magas szinten folyik a kezdetektől, ám az infrastruktúra fejlesztése lassú léptekkel haladt. 2009-ben a KMOP támogatás nagyot lendített ezen.
 
2009: A fejlesztés éve
Az Erdei Művelődés Háza programjaira egész évben igényt tartanak az iskolák. A késő ősztől kora tavaszig Erdei ünnepek címmel négy alkalommal, benti foglalkozásokat is tartalmazó programsorozat várja a gyermekeket. Az EMH fűtéskorszerűsítése nyomán most már mindenhol kellemes meleg helyiségekben dolgozhatnak a gyermekek.
 
A kompetencia alapú oktatást végző, sérült gyermekek integrált nevelését folytató iskolák eddig is szép számmal vettek részt programjainkon. A fejlesztésünk fő irányvonala, az akadálymentesítés lehetővé tette, hogy mozgássérült gyermekek kényelmes, biztonságos útvonalon közlekedjenek táborunkban a számukra kialakított szálláshely, vizesblokk és a programok színhelyei között.
 
A technika óriási fejlődése a természet megismerésében is szerepet kaphat. Mikroszkópos foglalkozásunk a két új, kivetíthető képet adó mikroszkópunk, valamint a projektor használatával látványos, interaktív programmá nőtte ki magát.
 
A vadvilág megfigyelése hatékonyabbá vált a jó minőségű látcsövek és az éjjellátó távcső használatával. A tavaszi-nyári erdei iskolák, táborok résztvevői ezeket már az új vadmegfigyelő toronyban használhatták nagy sikerrel.
 
A kerékpárok beszerzése lehetővé tette azt, hogy a gyermekek könnyedén eljussanak a Visegrádi-hegység olyan távolabbi pontjaira, mely számukra eddig elérhetetlen volt. A kiépített kerékpárutakon nemcsak kényelmesebben, de biztonságosabban közlekedhetnek.
 
A vadon élő gyógynövények mellett a gyógynövényes kiskertben régi, elfeledett gyógy- és fűszernövényeket, valamint festőnövényeket ismerhetnek meg a gyerekek. A szárított gyógynövények az egyedi kialakítású gyógynövényes asztal fiókjaiban láthatók.
 
Új programok bevezetését teszi lehetővé a jövőben a szabadtéri kenyérsütő kemence, a korszerű meteorológiai állomás, a komposztáló létesítése, a GPS készülék beszerzése.
 
Az Erdei Művelődés Háza hollós mesekönyvsorozata két újabb kötettel bővült. Manómesék címmel pedig új könyvsorozat indult. A pályázat támogatásával nemcsak ismeretterjesztő könyvek terén léptünk előre, de oktatási segédtankönyvként is megállja helyét a foglalkoztató könyvünk és a teljes mértékben egyedi felépítésű, kivitelezésű növényhatározónk.